Voorman Frank Oostdam van het ANVR, het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen, vermoedt dat de recente aanslagen in Brussel een negatieve invloed zullen hebben op het aantal vakantieboekingen. Het gaat hierbij om boekingen voor reizen op korte termijn.

Oostdam zegt dat de dreiging voor mogelijke terreur nu wel erg dichtbij komt voor mensen. Dit sprak de voorman van het ANVR woensdag uit in De Telegraaf. Ook veronderstelt hij dat de terreurdreiging ervoor heeft gezorgd dat steeds meer mensen bang zijn om naar het buitenland te reizen met het vliegtuig of de trein.

Het gevolg van de aanslagen in Brussel (afgelopen dinsdag) was dat talloze consumenten bij hun reisbureau aanklopten met vragen. De bezorgdheid van consumenten zorgde voor twijfel met betrekking tot het voortzetten van hun reis. Volgens Frank Oostdam hebben verschillende reisorganisaties en touroperators daarom hun beleid versoepeld deze week. Het is mogelijk voor  consumenten om hun reis te annuleren of om te boeken naar een andere bestemming of datum.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen maakt zich zorgen over het reisgedrag van de consument. Aanslagen bevorderen het reisgedrag niet. De recente aanslagen hebben ervoor gezorgd dat het consumentenvertrouwen is afgenomen, terwijl dit vertrouwen na de crisis juist weer een stijgende lijn liet zien.

Toch willen mensen nog steeds op vakantie gaan merkt de voorman op. Vakantiegangers kiezen alleen andere gebieden uit om hun vakantie door te brengen. Bepaalde landen zijn in populariteit gedaald. De bezorgdheid van mensen is gestegen, waardoor ze kiezen voor landen waar geen enkele terreurdreiging is.

Dalend aantal reizigers

De politieke onrust en de crisis met betrekking tot de vluchtelingen hebben ervoor gezorgd dat het toerisme in voorheen populaire vakantiebestemmingen de laatste maanden is afgenomen. Turkije, Griekenland en Egypte hebben te maken met een forse daling in het aantal reizigers. Dit is tevens het geval in Zuid-Amerika. Het zikavirus weerhoudt toeristen om naar het land te reizen.

De Wereld Reis- en Toerisme Raad heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de hersteltijd van  het toerisme in een land na het plaatsvinden van een aanslag. Uit het onderzoek is gebleken dat het herstel van het toerisme gemiddeld dertien maanden duurt. De eerste reactie van consumenten is om hun reis te annuleren. Dit is de eerste maanden dan ook terug te zien in het aantal boekingen. Toch trekt het toerisme na een tijd weer aan.